Connect with us

Actualitate

Dr. Radu Țincu, medic ATI Floreasca: Purtarea măștilor FFP2 și FFP3 nu este încă recomandată

Published

on

Invitat al emisiunii „100%”, moderată de Laurențiu Botin, medicul Radu Țincu a vorbit despre purtarea măștilor FFP2 și FFP3, în contextul apariției variantei Omicron.

Medicul a explicat românilor faptul că, deși măștile mai sus menționate oferă un grad înalt de protecție, încă nu există studii de specialitate care să recomande purtarea acestora în momentul de față.

Omicron este mai blândă decât Delta, are forme ușoare și cauzează infecții mai simple, cea mai mare parte a populației nefiind ținută sub observație.

„Avem mai multe categorii de măști. Cea simplă, cea chirurgicală și cele FFP2 și 3. Acestea filtrează până la 95%, cele chirurgicale 75%, în timp ce măștile din material textil oferă o protecție de sub 50%. Cele FFP2 și 3 și cele chirurgicale au un sistem de protecție care împrăștie particulele. Totuși, nu este recomandată purtarea măștilor FFP2 și 3 de către populație. Specialiștii spun că odată cu varianta Omicron trebuie să crească gradul de protecție prin utilizarea măștilor. M-am uitat foarte atent pe ultimele studii și nu există niciun consens legat de recomandarea purtării acestui tip de măști de către populația generală.

Înainte de Covid, tot personalul medical purta măști simple, odată cu apariția virusului se folosesc doar măști cu protecție înaltă. Până acum, toate datele Omicron ne spun că este mai blândă decât Delta și afectează tractul respirator superior. În Franța, au scăzut internările, deci Omicron generează infecții mai simple. Nu este afectat nivelul de oxigenare al corpului, ci este vorba doar de crearea unui disconfort.

Era nevoie de un studiu legat de imunizarea colectivă, atât prin vaccinare, cât și prin trecerea prin boală. Așa știam pe ce valori începem valul 5. La acest moment, datele de imunizare colectivă iau în calcul persoanele vaccinate și cele declarate. Există un procent mare de populație care nu este ținută în observație. Datele arată că Omicron are forme ușoare, iar aici va interveni imunizarea colectivă și sfârșitul valului pandemic”, a explicat Radu Țincu.

Sursa foto: playtech.ro

Copyright © 2019 AT Video Creations