Connect with us

Stirea zilei

Dom’ profesor, care-i cea mai bună bere?

Published

on


Oficial este vară. Odată cu temperaturile ridicate vine şi setea nimicitoare. Unii o sting cu apă, alții cu înghețată, alții cu bere. Este şi de înțeles de ce crește consumul de bere, atâta vreme cât eștiîntâmpinat la tot pasul de imagini cu sticle de bere aburite, venite direct din măruntaiele frigiderului. M-a întrebat cineva zilele trecute: dom profesor, care-i cea mai bună bere? Și nu i-am răspuns,deoarece am realizat ca eu nu sunt un specialist într-ale băutului de bere, dar, analizând trecutul, am observat că am rămas fidel unui singur tip de bere. Nu, nu este un articol pe care îl scriu cu mesaj ascuns, ca să fac reclamă la o anume bere și să-i mulțumescsponsorului la final cu toata gura. Vă vorbesc despre bere pentru că,probabil, este prima băutură inventată de om, iar inventarea ei, deșiaccidentală, a protejat oamenii din trecut de multe boli pe care apa de calitate precară le aducea prin consum. Mult mai curată decât apa, care era ușor de contaminat cu bacterii din materiile fecale, berea era fabricată prin fierberea apei, era singura băutură care nu constituia un risc pentru sănătate. Berea a făcut parte din viața omului încă de la începuturile civilizației, fiind consumată chiar înainte să fie inventată scrierea, spun unii cercetători. După ce au descoperit berea, oamenii din Neolitic au depus eforturi continue pentru a-i îmbunătățigustul și calitatea, iar relatările ce se păstrează din scrierile timpurii sugerează că această băutură a avut întotdeauna un statut special. 

  La întrebările: câtă bere e bine sa consum? rece sau caldă? la sticla  sau draught ? din pahar sau din sticlă? vă răspund că ţine foarte mult şi de percepția proprie. Însă trebuie să rețineți că unele beri trebuie servite la temperaturi scăzute, cum ar fi cele de tip pilsner, iar altele pot fi servite la temperatura camerei. Motivul este că se pot simțimai multe gusturi și arome, dacă berea este caldă. Producătorii de bere recomandă păstrarea berii de preferință la un loc răcoros și ferit de soare – lumina poate altera gustul unei beri, iar în timpul acestui proces, berea poate dezvolta un gust neplăcut. Majoritatea berilor sunt create pentru a fi consumate repede și proaspete – oricum, nu trebuie băute după ce au depășit termenul de pe etichetă. Există şi beri care au același gust minunat și după 10 ani – de exemplu, unele beri belgiene. 

   Există o lege privind puritatea berii, proclamată în Bavaria în 1516, care este aplicată, oricum, opțional în prezent, pe teritoriul Germaniei, și presupune că doar hameiul, malțul, grâul şi apa pot intra în compoziția berii. Există dovezi științifice conform căroraconsumul moderat de bere poate fi benefic pentru sănătate. Berea conține vitamine importante, minerale şi nutrienți, iar unele guri spun că alungă și stresul, având un efect relaxant. Unele studii au ajuns până acolo unde au enunțat că un compus natural din hamei poate preveni anumite tipuri de cancer (?!). Fiind o sursă decentă de carbohidrați, berea conține magneziu şi fosfor (care aduce un aport  decisiv pentru oase și dantură). Important este de știut că orice efect terapeutic sau efect benefic are berea, acesta poate fi anulat dacă se consumă mai mult de trei beri pe zi. Asigură-te întotdeauna că bei apă înainte, în timpul și după consumul berii. Rehidratarea este importantă pentru evitarea mahmurelii şi pentru a rămâne treaz. Este,de asemenea, util să mănânci puțin, în timp ce bei bere, pentru a ajuta organismul să absoarbă alcoolul mai ușor. Deși se găsesc mai multe branduri de bere, dacă citiți eticheta, o sa observați căproducătorul este comun (adică un singur producător îmbuteliazăberi cu nume diferite, însă, în final poate fi vorba despre acelașilucru…). Marele păcat este că majoritatea berii nu mai este produsăavând materia de baza hamei, orz… ci porumb – se poate vedea pe etichetă – asta se întâmplă mai ales la berile ieftine, unde de obicei se regăsește în compoziție porumbul. Berea rămâne băutura de bazăa verii şi a meciurilor de fotbal, așa cum spuneam, fiind inventatăînaintea scrierii…

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations