Connect with us

Actualitate

DNA cere aviz de la Senat pentru urmărirea penală a fostului ministru PSD al Sănătății Florian Bodog

Published

on

Direcția Națională Anticorupție solicită avizul Senatului pentru urmărirea penală a fostului ministru al Sănătății din guvernul PSD, Florian Bodog. Este a doua oară când o astfel de solicitare în vizează pe Bodog. Procurorii anticorupție îl acuză că ar fi ajutat o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract şi ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

,,În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale);
– fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale);
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracţiuni)”, se arată în comunicatul DNA.

,,Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv. În acelaşi context, în perioada februarie – octombrie 2017, în vederea producerii de consecinţe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă şi pe o declaraţie pe proprie răspundere.”, mai precizează procurorii anticorupție.

Pe 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale pe numele lui Florian Bodog.

,,Ulterior, au rezultat date şi indicii rezonabile privind săvârşirea, de către fostul ministru, şi a altor infracţiuni, respectiv trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi a unui alt act material care intră în conţinutul constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu. Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie precum şi volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.”, se mai arată în comunicatul DNA.

Copyright © 2019 AT Video Creations