Connect with us

Actualitate

Discuții aprinse pe tema burselor sociale și de merit în Sectorul 1

Published

on

Subiectul burselor sociale și de merit a stârnit dezbateri aprige în spațiul public din România. Clotilde Armand deține sectorul cu cel mai mare venit pe cap de locuitor și susține că noul sistem de burse e echitabil.

În timp ce reprezentanții elevilor din Capitală și o parte din societatea civilă resping în termeni duri noile propuneri cu privire la cuantumul și condițiile de acordare a burselor pentru elevi.

Totul a pornit de la declarația primarului Sectorului 1 din Capitală, Clotilde Armand, făcută pe o rețea de socializare. „Elevii din Sectorul 1 vor beneficia de burse!”, a anunțat edilul pe 12 ianuarie. „În următoarea ședință de Consiliu Local voi prezenta consilierilor locali proiectul de hotărâre prin care elevii care au rezultate bune beneficiază de burse. Așteptăm încheierea semestrului 1 pentru a cunoaște rezultatele școlare și a putea calcula cuantumul burselor.”

Pe 21 ianuarie câteva zile mai târziu, Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ din Sectorul 1 a trimis o adresă circulară către toți directorii din sectorul în cauză, prin care micșorează bursele sociale și introduce un mecanism de acordare de tip clasament pentru bursele de merit.

Întrebată dacă menține sau diminuează cuantumul burselor elevilor, Clotilde Armand a răspuns: „Asta e o dezbatere pe care va trebui să o avem cand vom vota execuția bugetară (…) Buget pentru a plăti cum a fost în trecut, când bugetul de cheltuieli nu era supraevaluat, cum a fost în anul 2020, un buget cum am avut atunci nu mai avem și atunci nu putem să asigurăm cuantumul burselor așa cum a fost”, a spus ea.

Cei din Consiliul Municipal al Elevilor sunt primi ce reacționează la declarațiile primarului:. „Solicităm ferm autorităților publice direct răspunzătoare de această inechitate să-și regândească și recalculeze deciziile și fondurile adaptat nevoilor elevilor și familiilor lor, întrucât scopul nu scuză mijloacele”, sunt de părere reprezentanții CMEB.

Conform Ordinului ministrului educației nr. 5576 din 2011, criteriile de acordare a burselor școlare în România sunt următoarele:

  • bursa de merit: elevii cu media generală a anului anterior peste 8,5 sau premii obținute la olimpiadele județene;
  • bursa de ajutor social: elevii orfani; elevii care suferă de boli grave; elevii navetiști, care în localitatea de domiciliu nu au școală și elevii proveniți din familii cu un venit/persoană sub 630 de lei pe lună (50% din salariul minim pe economie);
  • bursa de studiu: elevii care în mod cumulativ au media generală peste 7 și venitul/membru de familie sub salariul minim pe economie;
  • bursa de performanță: elevii cu premii la olimpiadele naționale.

Copyright © 2019 AT Video Creations