Connect with us

Actualitate

Dezvăluirile de presă, motiv de amenințări pentru Firea

Published

on

Cine o atacă pe Firea devine ”cea mai josnică specie”. Declarația primăriței a fost făcută după ce ziarul Libertatea a acuzat-o că secretizează o achiziție de 180 de milioane de euro pentru 100 de tramvaie turcești. Firea are o de plângere penală pentru umflarea prețurilor de la Spitalul Gomoiu făcută de consilierul general USR Ana Ciceală, care o acuză că a refuzat să prezinte documentele oficiale. Cu toate acestea, Firea îi amenință pe jurnaliști cu procese în instanță.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că va merge în instanță după ce ziarul Libertatea a publicat joi o știre cu titlul „Firea secretizează achiziția publică de 180 de milioane de euro pentru tramvaie pe care au câștigat-o turcii de la Durmazlar”. În articol se afirmă că fabrica românească Astra Vagoane nu este lăsată să vadă cum a pierdut contractul.

Firea răspunde pe Facebook

„Dragi prieteni, mai sunt 3 zile până la alegerile prezidențiale. Din nefericire, sunt introduse în această bătălie politica pentru Cotroceni, subiecte false și care oricum nu au legatură cu activitatea prezidențială. După ce a încercat fără succes un mare tun de presă cu informații false despre spitale, pentru care va răspunde în fata justiției, o fostă mare glorie a presei sportive, care se pricepe la de toate : achiziții, legislație, administrație, spitale, avioane dar și… tramvaie, mă obligă să-i dau din nou întâlnire în fața judecătorilor, pentru aberațiile scrise azi, fără o minimă documentare și fără să mimeze măcar dorința de a-i informa corect pe cititori. Probabil are ordin pe unitate să vicieze o licitație legală, să pierdem fondurile europene iar bucureștenii să nu beneficieze de tramvaie noi. Munca și străduința mea și a echipei mele deranjează pe mulți! Ziariștii-militanți politici dar care se prezintă ca mari deontologi sunt cea mai josnică specie!”, a scris Firea pe Facebook.

”Adevărul” primăriței

Gabriela Firea susține că spune în continuare adevărul, dar nu face decât să ofere argumente în apărare jurnaliștilor.

„Și acum, informațiile curate, reale, pe care trebuie să le știe toți cei care nu vor să fie mințiți și manipulați :

NU Primăria sau Gabriela Firea au decis secretizarea sau declararea ca fiind confidențială a documentațiilor în cadrul licitației pentru 100 de tramvaie!

În legislația națională și europeană, avem prevăzute principiile care stau la baza atribuirii contractelor, printre care menționez TRATAMENTUL EGAL.

Înseamnă că trebuie să permitem tuturor potențialilor operatori economici să participe la ORICE PROCEDURĂ, fără criterii discriminatorii cum ar fi țara din care provin produsele. NU PUTEM FAVORIZA OPERATORI DIN ROMÂNIA, UE SAU DIN ORICARE ALTĂ ȚARĂ.

Niciun operator economic participant la această procedură nu a fost descalificat, iar oferta Astra vagoane a fost conformă, admisibilă iar clasamentul final a fost întocmit în baza factorilor de evaluate precizați în documentația de atribuire, ceea ce presupune atât preț, cât și factori tehnici.

Procedura a avut permanenta supraveghere a ANAP și fiecare etapă a fost validată de către experții ANAP.

Conform prevederilor articolului 217 alin 6. din legea 98/2016 a achizițiilor publice se prevede:

După comunicarea rezultatelor procedurii, autoritatea contractantă este obligată să permită la cerere, într-o zi lucrătoare, accesul neîngradit la propunerile tehnice și/sau financiare care nu au fost declarate de către ofertanți ca fiind CONFIDENȚIALE, CLASIFICATE SAU PROTEJATE DE UN DREPT DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ.

Operatorul economic care a participat la licitație, alături de ASTRA, și-a declarat oferta în integralitatea sa ca fiind confidențială, așa cum îi permite legea, la momentul depunerii ofertei, martie 2019, nu ieri sau azi.

Și ASTRA VAGOANE, la rândul ei, a declarat ca fiind confidențiala o mare parte a ofertei.

Am respectat în totalitate aceste prevederi, nu am îngradit accesul, reprezentanții ASTRA au avut, în termenul legal, acces la informațiile care care nu vizau aspecte confidențiale.

Deci nu Primaăia sau Firea au decis secretizarea sau declararea ca fiind confidențială a documentațiilor.

Ce s-a întâmplat în aceste zile a fost în perfectă concordanță cu prevederile legale în materie: ASTRA VAGOANE a solicitat accesul la dosarul achiziție, conform prevederilor legale.

Tot conform prevederilor legale, în timp de mai puțin de o zi lucrătoare, li s-a permis accesul la toate informațiile care nu erau declarate de către operator CONFIDENȚIALE.

Fiecare operator are dreptul să solicite instanței desecretizarea ofertei.

ASOCIERILE CARE PARTICIPĂ LA LICITAȚIE SUNT :

– ASTRA VAGOANE ARAD CU CRRC China

– Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret SA

În plus, trebuie avut în vedere că legea GDPR are prevederi stricte cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Valoare estimată a contractului este 183 milioane euro, fonduri europene POR. Operatorii economici au 10 zile pentru depunerea contestațiilor. Nu s-a depus contestație până acum”, a scris Firea pe Facebook.

Copyright © 2019 AT Video Creations