Connect with us

Actualitate

Despre proiectul de lege al Guvernului privind desființarea SIIJ

Published

on

SARMIZA

Cred că e clar pentru toata lumea că miza reală a proiectului de lege propus de Guvern este de a subordona politic controlul asupra magistraților și în special asupra judecătorilor. Dacă ar fi urmărit garantarea independenței magistraților, proiectul ar fi propus eficientizarea Secției, care e independentă politic, și nu desființarea ei cu transferarea dosarelor magistraților către procurorii numiți politic de ministrul USR al Justiției.

Pare cumva, într-un context mai larg, că PNL și USR au o agendă dedicată acțiunilor pentru subordonarea justiției față de factorul politic, adică exact opusul mesajelor din perioada de opoziție, în care, cele două partide clamau asigurarea independenței justiției și buna funcționare a statului de drept.

Actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, a ignorat total avizul negativ al CSM, poziționându-se într-o contradicție cu el însuși  – declaratiile publice ale acestuia fiind evidente – când îl acuza pe Presedintele Iohannis că nu ține cont de avizele negative ale CSM:  „Cu privire la aceste două propuneri care au primit aviz negativ, din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit retrasă procedura, sau domnul Președinte ar fi trebuit să le respingă”.

De fapt, ministrul încalcă deliberat si recomandările în materie de justitie ale Comisiei Europene care spunea, prin rapoartele MCV, că decidenții politici trebuie să țină cont de avizele negative ale CSM.

Unul dintre argumentele invocate de Stelian Ion pentru desființarea SSIJ este că ar fi total nepotrivit să se pună la îndoială competența DNA în anchetarea faptelor de corupție din rândul magistraților. Însă ministrul nu poate explica în ce fel s-ar asigura obiectivitatea unei anchete penale a DNA împotriva propriilor săi procurori de la DNA Bihor, care sunt anchetați de SIIJ pentru tentativa de a face dosare penale unor judecători. Îngrijorător, DNA ar urma să preia dosarele în care sunt cercetați controversatul procuror Portocală și colegii săi de la așa-zisa „unitate de elită”.

Inițierea proiectului de lege privind desființarea SIIJ trebuie privită într-un context mai larg, care arată că PNL și USR au o agendă clară de subordonare a justiției către politic sau către serviciile de informații. Guvernul și cele două partide s-au poziționat deja împotriva unei propuneri legislative aflate în fază finală la Senat, care ar interzice colaborarea cu serviciile secrete, dar și racolarea lor de către structurile de informații.

În concluzie, cu acest proiect, PNL și USR încalcă promisiunile din campaniile electorale de anul trecut și se pare că uită discursurile din perioada în care se aflau în opoziție. Singura speranță rămâne aceea ca opoziția să atace la Curtea Consituțională eventuala lege.

Copyright © 2019 AT Video Creations