Connect with us

Mobile

Cum se poate naște Guvernul non-PSD

Published

on

În Parlament a fost depusă, miercuri, o moțiune de cenzură care atrage după sine, în cazul adoptării ei, demiterea Guvernului. La ora transmiterii acestei știri, moțiunea a fost citită în plenul reunit al Parlamentului și votul va fi dat marțea viitoare, la prânz. Pentru răsturnarea Guvernului este nevoie de 233 de voturi.

Potrivit listei cu semnături înregistrată odată cu moțiunea, document consultat de STIRIPESURSE.RO, moțiunea de cenzură a fost semnată de 160 de parlamentari, astfel:

  • Au semnat toți senatorii și deputații PNL, USR și PMP
  • Liberalii au mai obținut două semnături suplimentare de la fostul social-democrat Ioan Alexandru Andrei și de la senatorul independent Vergil Chițac
  • De la UDMR au semnat doar 8 senatori

NU au semnat 21 de deputați UDMR și un senator UDMR, însă toți parlamentarii maghiari vor vota moțiunea de cenzură. Numărul susținătorilor crește astfel la 182 de voturi.

Astfel, moțiunea pleacă la drum cu 207 voturi și mai are nevoie de 26 de voturi pentru a fi adoptată.

Opoziția mai poate atrage următoarele voturi:

  • Doi deputați neafiliați: Oana Bîzgan și Adrian Dohotaru, ambii ex-USR
  • 17 voturi de la minoritățile naționale.

Dacă ar reuși să atragă absolut toate voturile non PSD-ALDE din Parlament, susținătorilor moțiunii de cenzură tot le mai trebuie minimum 7 voturi de la PSD-ALDE.

Cum PSD a anunțat că parlamentarii formațiunii doar vor sta în sală să asigure cvorumul de lucru dar nu vor merge să voteze, moțiunea de cenzură poate fi adoptată doar dacă se petrec unul sau mai multe din următoarele lucruri:

  1. Pro România racolează PSD-iști
  2. PNL racolează parlamentari ALDE
  3. Parlamentari PSD și/sau ALDE vor ignora deciziile partidelor și vor vota pentru moțiune

Dacă moțiunea de cenzură va trece, pronosticurile sunt pentru un Guvern în jurul PNL, din care ar mai putea să facă parte PMP și Pro România, însă un cabinet minoritar susținut în Parlament de UDMR și USR, fără ca aceste formațiuni să intre cu miniștri la Palatul Victoria.

Copyright © 2019 AT Video Creations