Connect with us

Actualitate

Corupție la TVR: licitație pentru echipamente second hand la preț de echipamente noi

Published

on

Deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia de Cultură, dezvăluie noi nereguli găsite de Curtea de Conturi la TVR. Amendă de 15.000 de lei, în loc de anchetă DNA.

Faptele relatate de deputatul USR arată că în 2018, televiziunea publică a lansat o licitație pentru cumpărarea de echipamente noi, de care avea nevoie pentru a acoperi acțiunile prilejuite de preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. La licitație a fost aleasă o firmă obscură dintr-un mic oraș bihorean, Aleșd. Aceasta a livrat, în ciuda specificațiilor licitației, echipamente la mâna a doua.

Pentru achiziția de peste jumătate de milion de lei, statul a subvenționat 400 de milioane de lei. După ce Curtea de Conturi a descoperit toata povestea, TVR a trebuit să plăteasca o amendă de 15.000 de lei.

„Cum e să primești 400 de milioane de lei subvenție, să faci licitație că vrei să cumperi echipamente noi <pentru preluarea de către România a președinției Uniunii Europene> (da, chiar așa scrie, ce mi-e Consiliul UE, ce mi-e UE însăși), niște firme cinstite să facă oferte pentru echipamente noi și pe urmă tu să cumperi, în fix aceeași licitație, echipamente second-hand, de la o mică firmă din Aleșd, că-s mai ieftine?

Ei bine, asta a făcut TVR în 2018, și-a cumpărat stații grafice etc., de peste jumătate de milion de lei, la mâna a doua, furnizorul a semnat un contract în care garanta că echipamentele sunt <noi, neutilizate>, Consiliului de Administrație i s-a zis oral, în trecere, că-s <refurbished>, iar Televiziunea a plătit 15.000 lei amendă dată de Curtea de Conturi pentru aceasta intreprindere”, scrie pe Facebook Iulian Bulai.

Refurbished este un termen care definește recondiționarea unui produs vechi sau deteriorat – returnat anterior producătorului sau vânzătorului, la o stare complet funcțională și un aspect îmbunătățit asemănător celui nou. Bulai precizează că pe site-ul firmei care a vândut echipamente către TVR este menționat însă că ”diferența dintre refurbished și second-hand e una strict estetică”.

Deputatul enumeră explicațiile oferite de conducerea TVR pentru această achiziție. ”Cu ce justificări au venit oamenii din TVR? <E o eroare materială>, i-a zis dna Gradea (Doina Gradea, șefa TVR, n.red.) Curții de Conturi. Second-hand-urile sunt <un efort al politicilor europene de reducere a amprentei de carbon și a stopării irosirii resurselor reutilizabile>, a zis un alt șef din instituție.

Exact din grija pentru mediu a cumpărat TVR echipamente refurbished la prețuri pe care tot TVR l-a stabilit pentru echipamente noi. Prețuri stabilite după piața americană, aflată la 7.000 km depărtare, că <noi știm că firmele românești umflă prețurile cu 40%>. Să-ți consideri furnizorii potențiali hoți e o mare strategie instituțională”, mai scrie deputatul.

Copyright © 2019 AT Video Creations