COMUNICAT: InfoCons, lansare în Turcia

  Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Sorin Mierlea, a efectuat o vizită de lucru la Ankara. Deplasarea a avut ca scop lansarea InfoCons în Turcia.

  În perioada 23- 26 Mai 2022 Asociația InfoCons, reprezentată prin domnul Președinte Sorin Mierlea, s-a aflat în vizită de lucru în Ankara, Turcia. Scopul vizitei de lucru a constat în lansarea InfoCons în Turcia, pentru a veni în sprijinul consumatorilor români de pretutindeni.

  Pe parcusul vizitei, au avut loc întâlniri oficiale cu instituțiile și asociațiile din Ankara, Turcia:

  -Întâlnire oficială în cadrul Ministerului Comerțului – Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței;

  -Întâlnire oficială în cadrul Ambasadei României din Turcia;

  -Întâlnire oficială în cadrul Institutului de Standardizare din Turcia;

  -Întâlnire oficială în cadrul Universității Gasi;

  -Întâlnire oficală în cadrul Asociațiilor pentru Protectia Consumatorilor din Turcia;

  În decursul primei zile a vizitei de lucru, 23 Mai, Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a participat la întâlnirea organizată în cadrul Ministerului Comerțului – Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței. În cadrul întâlnirii, alături de Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, s-au aflat:

  -Bayram Uzunoglan – Director General Adjunct;

  -Yakup Guzel – Director de Departament;

  -Murat Yasar – Expert în Comerț;

  -Halil Ipek – Director de Departament;

  -Profesor M. Hamil Nazek – Reprezentant TUKO-BIR.

  De asemenea, cu ocazia vizitei oficiale, Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, s-a întâlnit cu E.S. Domnul Ambasador al României în Turcia, Ștefan Tinca, în cadrul Ambasadei României în Turcia.

  Pe parcursul celei de-a doua zi a vizitei de lucru, 24 Mai, în fața reprezentanților din instituțiile și asociațile din Turcia, a fost prezentată unica inițiativă internațională realizată de InfoCons: Programul Unic de Acces la Numerele de Urgență. Prezentarea susținută de Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, aduce în fața auditoriului din Ankara o nouă modalitate prin care consumatorul poate fi sprijinit în situații de urgență și nu numai. Totodată, în cadrul aceleiași zile, au avut loc întâlniri cu reprezentantul Instituției de Standardizare din Turcia, Domnul Prof. Dr. Adem Sahin.

  Cea de-a treia zi a vizitei de lucru, 25 Mai, s-a concretizat în desfășurarea întâlnirilor oficiale din cadrul Universității Gazi („Gazi Universitesi” în limba turcă), dar și din cadrul asociațiilor dedicate protecției consumatorilor din Turcia. În cadrul întâlnirilor, alături de Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, s-au aflat Domnul Prof. Dr. Musa Yildiz, Rectorul Universității, Domnul Ramazan Bayindir, Prorectorul Universității.

  În cea de-a patra și ultima a zi a vizitei de lucru, 26 Mai, a avut loc Consiliului dedicat protecției consumatorilor în cadrul Ministerului Comerțului – Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Turcia. Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a susținut în fața Consiliului un discurs despre inițiațivele realizate de InfoCons.

  De asemenea, în decursul acestui an, InfoCons a semnat un Protocol de Colaborare cu Ministerului Comerțului – Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Turcia. Protocolul are ca obiect dezvoltarea și implementarea programelor și activităților cu un puternic impact social, crearea unor proiecte comune prin colaborarea transfrontalieră, consilierea reciprocă privind domeniile care aparțin protecției consumatorilor.

  Ministerul Comerțului – Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Turcia este singura autoritate publică dedicată care să stabilească politici privind protecția consumatorilor, să coopereze cu instituțiile și organizațiile interne și externe în stabilirea acestor politici. De asemenea, decretul de instituire autorizează DGCPMS să coopereze cu ministerele de resort, organizațiile locale și internaționale în stabilirea măsurilor care trebuie luate în vederea protejării consumatorilor.

  Prin semnarea Protocolului, cele două organizații confirmă o colaborare îndelungată și se angajează instituțional să o dezvolte pe multiple planuri, în beneficiul cetățenilor din România și Turcia.

  Totodată, InfoCons a participat la activiățile și evenimentele organizate în cadrul proiectului „Increasing the Capacity of CSOs for Consumer Protection”, proiect ce unește organizațiile societății civile din Turcia și Uniunea Europeană, în jurul unor teme comune, pentru schimbul de cunoștințe și experiență, pentru a pune bazele unui transfer eficient de bune practici între organizații.

  „InfoCons este acum și în Turcia, pentru a veni în sprijinul consumatorilor români de pretutindeni! Vizitele de lucru dinafara granițelor României sunt o reală oportunitate de a cunoaște, pe de o parte, dar și de a descoperi, pe de altă parte, noi idei și ințiative, bune practici și noi mecanisme folosite de instituțiile și organizațiile internaționale, pentru a veni în sprijinul consumatorilor. Mulțumim reprezentanților din cadrul instituțiilor și organizațiilor din Ankara, Turcia pentru întreaga experiență!”, a transmis Sorin Mierlea.

  Sursa foto: infocons.ro

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI