Clanul Steriu, apetență pentru diplomație

  Noua putere liberală s-a apucat să facă  curățenie în consulate și ambasade. Așa s-a dezgropat dosarul Clanului Steriu, în care se arată că fratele și fosta nevastă sunt ambii consuli. Ascensiunea lor s-ar datora tatălui lui Steriu, care ar fi fost nomenclaturist comunist.

  Potrivit informațiilor, Alexandru Ion Steriu este consul al României în Zaragoza, Spania, iar fosta soție, cu care are trei copii, este consul la Los Angeles.

  Fișa de cadre a lui Alexandru Steriu arată că acesta a ocupat pentru prima dată o funcție la stat în 2007, cand a fost numit șef la APIA. În 2009 a fost transferat brusc din domeniul agriculturii la sănătate, devenind director în minister. După numai un an, în 2010, a ajuns la externe, unde a fost numit secretar general adjunct în minister. În 2012, Alexandru Steriu a fost avansat în funcția de ministru consilier la MAE, de unde în același an a devenit consul la Consulatul României de la Zaragoza (Spania), funcție pe care o deține și astăzi.

  Alexandru Steriu a făcut parte din PSD, el candidând pe listele partidului la alegerile europarlamentare din 2009.

  Simona Steriu, soția lui Valeriu Steriu până în 2016, este consul economic la consulatul României din Los Angeles (SUA).

  Ascensiunea fraților Steriu în PSD și în funcții ale aparatului de stat ar avea legătură cu tatăl lor, Ioan Steriu. Acesta ar fi avut relații strânse cu nomenclatura comunistă și, se bănuiește, cu fosta Securitate.

  Publicația Press One arată că Ioan Steriu a fost director al companiei de comerța exterior AzoExport.

  „Mai exact, numele său apare pentru prima dată într-o telegramă datată luni, 20 mai 1974, trimisă de ambasada americană de la București către Departamentul de Stat al SUA. În telegramă, oficialii americani informează Departamentul de Stat că ministrul Industriilor de la acea vreme, Mihail Florescu, plănuia să viziteze SUA în perioada 10–20 iunie 1974.

  Principalul scop al vizitei ar fi fost, potrivit documentului, negocierea unor proiecte în domeniul industriei chimice. Din echipa ministrului făcea parte și Ioan Steriu, director al companiei de comerț exterior AzoExport, care aparținea ministerului condus de Florescu. În prezent, Ioan Steriu deține o companie în Marea Britanie, International Services and Trade Limited, unde ocupă funcția de director. La această firmă, înființată în 1999, a fost asociat, până în 2007, și Alexandru Steriu. Potrivit site-urilor unde sunt înregistrate datele operatorilor economici din Marea Britanie, firma International Services and Trade Limited ar avea venituri anuale de peste 6 milioane de lire sterline”, scria Press One în 2016.

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI