Ciucă, despre ridicarea MCV: “Este un real succes pentru România. Începe o nouă etapă”

Nicolae Ciucă, liderul PNL și președintele Senatului, a spus că ridicarea MCV este un real succes pentru România. “Astfel se încheie ultima etapă din drumul țării noastre către un stat european cu drepturi depline”, a concluzionat liderul liberalilor la evenimentul cu tema Prioritățile sistemului de justiție și Raportul privind statul de drept – context național și european.

Liderul liberalilor este de părere că nu trebuie să lăsăm garda jos în justiție după ridicarea MCV. “Este un real succes pentru România, care încheie în mod simbolic ultima restanţă a tranziţiei noastre către un statut de naţiune europeană cu drepturi depline. Nu trebuie să uităm că asumarea şi promovarea unei viziuni europene cu privire la statul de drept a fost un efort îndelungat pentru România, pe care l-am parcurs împreună, în dialog cu partenerii noştri europeni”, a spus preşedintele Senatului, la reuniunea “Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei Nicolae Ciucă a arătat că “acest dialog european pentru promovarea reformelor structurale în domeniul justiţiei şi stat de drept a început cu primul raport de ţară publicat de Comisia Europeană în 1998 şi a continuat cu foaia de parcurs pentru România în 2002 şi cu negocierile de aderare, iar ulterior, s-a prelungit după aderarea României la UE în 2007, cu monitorizarea prin intermediul MCV”, a spus fostul premier.
Ciucă a analizat drumul lung al țării noastre către această realizare: “Dialogul european pentru promovarea reformelor structurale în domeniul justiţiei şi stat de drept a început cu primul raport de ţară publicat de Comisia Europeană în 1998 şi a continuat cu foaia de parcurs pentru România în 2002 şi cu negocierile de aderare, iar ulterior, s-a prelungit după aderarea României la UE în 2007, cu monitorizarea prin intermediul MCV”.

“Prin eforturile conjugate, ale dumneavoastră, cei care vă desfăşuraţi activitatea în sistemul judiciar, eforturile Executivului, ale legislativului, în 2022 am reuşit să finalizăm pachetul privind legile justiţiei şi legile privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, elemente esenţiale pentru a putea definitiva recomandările MCV. (..) Totodată, am adoptat măsuri normative necesare pentru a gestiona aspectele legate de instituţia prescripţiei, în urma unor decizii ale Curţii Constituţionale. Astăzi, ca urmare a eforturilor noastre conjugate, încheiem o etapă importantă în transformarea europeană a României. Acest succes este o dovadă că atunci când există voinţă politică şi instituţională unitară, când există susţinere din partea partenerilor noştri europeni şi când există o cooperare loială între puterile statului, România evoluează”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Articole Similare

spot_img

LASĂ UN RĂSPUNS

TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI