Connect with us

Actualitate

Ce s-a întâmplat după ce ventilatoarele din secţia mobilă ATI de la ,,Victor Babeş” s-au oprit şi de ce nu se potrivesc orele anunţate de autorităţi

Published

on

1304 sectie ATI mobila Victor Babes - rptv.ro

După ce a avut loc incidentul de la secţia mobilă ATI a Spitalului ,,Victor Babeş”, autorităţile au oferit pe rând informaţii despre cum s-a întâmplat, despre cauze şi cum a fost anunţat. Ora la care s-au oprit ventilatoarele diferă de la un mesaj la altul.

20:44 – ora la care Ministerul Sănătăţii a anunţat incidentul, printr-un comunicat de presă. Nu a fost specificată ora producerii, dar se preciza că ministrul Sănătăţii a fost la faţa locului şi a fost informat despre starea pacienţilor şi cauzele opririi ventilatoarelor.
19:20 – momentul în care jurnaliştii au început să primească informaţii despre incident şi decesul celor trei pacienţi.
18:30 (aproximativ) – ora la care ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a aflat despre ,,problemele de la Spitalul ,,Victor Babeş”, după cum a anunţat acesta pe Facebook.
16:25 – ora la care a apărut problema creşterii presiunii la secţia mobilă ATI, potrivit mesajului transmis de Raed Arafat. Şeful DSU a declarat că a fost anunţat la mai bine de jumătate de oră distanţă, adică ,,după orele 17:00„. De asemenea, Arafat a spus că i-a prezentat situaţia ministrului Vlad Voiculescu cu aproximativ două ore şi jumătate înainte ca Ministerul Sănătăţii să anunţe incidentul printr-un comunicat, adică ,,după ora 18:00„.

,,Presiunea nu trebuie lăsată să urce mai mult de 5,8 maxim. La un moment dat, presiunea a crescut peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult… Ventilatoarele, care sunt de fabricaţie americană, când se depăşesc 6 bari intră în stare de alertă.  Toate ventilatoarele s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din ATI. Colegii de acolo au intervenit să preia ventilaţia pacienţilor, că se ventilează pacienţii pe balon.”, a explicat şeful DSU, Raed Arafat.

În luna februarie, a avut loc un alt incident într-o secţie ATI mobilă, la Institutul ,,Marius Nasta”. Atunci, o degajare de fum a alertat autorităţile, iar pacienţii au fost evacuaţi.

,,Aceste tiruri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități – inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva.”, a declarat atunci Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, pentru Hotnews.

,,De câţiva ani buni, reprezentantele fundaţiei ‘Dăruieşte Viaţă’ au atacat continuu sectorul de urgenţă, DSU, IGSU, etc., venind cu informaţii false, inexacte şi care să pună la îndoială activităţile acestui sector. Până acum, am tolerat aceste atacuri fără a lua o poziţie oficială, considerând că nu are rost să răspundem reacţiilor isterice nefondate ale personajelor respective. Una este să ‘dăruieşti viaţă’ şi alta este să dăruieşti societăţii venin şi ştiri false.”, a fost reacţia lui Raed Arafat, la acea dată.

Hotnews a scris, tot în februarie, că TIR-urile transformate în secţii mobile ATI au fost donate ISU de fundaţiile SMURD şi Mereu Aproape şi au fost dotate cu fonduri de la guvern. De la instalarea TIR-urilor ca suport pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, au fost raportate mai multe defecţiuni, de-a lungul timpului.

Copyright © 2019 AT Video Creations