Ce este interzis să faci în Vinerea Mare, o zi de reculegere și post

  Vinerea Mare este momentul când Mântuitorul lumii a fost răstignit şi a murit pe cruce. În tradiţia populară se spune că cine ţine post negru în Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră va avea parte de spor şi sănătate. De asemenea, credincioşii nu trebuie să mănânce urzici şi să folosească oţet deoarece lui Iisus i s-a dat să bea oţet după ce a fost biciuit.

  Împreună cu Biserica, în sfânta şi Marea Vineri rememorăm răstignirea şi moartea pe cruce a Mântuitotului Iisus Hristos. De aceea, aceasta este una din acele zile aliturgice, adică în care nu se oficiază sfânta Liturghie.

  În această zi se face pomenirea de sfintele, înfricoşătoarele şi mântuitoarele Patimi şi de mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul. Patimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare. Sfinte pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, mântuitoare pentru că Cel ce pătimeşte nu este un simplu om şi înfricoşătoare căci toată făptura s-a schimbat la răstignirea lui Hristos:

  „Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat”.

  Seara se cântă Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt.

  În această zi de doliu nu se vopsesc ouăle. Gospodinele sunt sfătuite să le vopsească fie în Joia Mare, fie sâmbătă, înaintea Paștelui, în niciun caz în Vinerea Mare. De asemenea, este bine ca ouăle să fie vopsite în roşu deoarece aceasta culoare este sângele Mântuitorului. În această zi nu ar trebui să se facă nimic.

  Tradiţia populară spune că cine ţine post negru în Vinerea Seacă va fi ajutat de Dumnezeu să-i meargă bine tot anul, să fie ferit de nevoi şi de necazuri. Există superstiţia că postul negru din această zi te fereşte de dureri de cap tot anul.

  În Vinerea Mare se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice. Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos.

  Rptv-Ce este interzis să faci în Vinerea Mare, o zi de reculegere și post
  Rptv-Ce este interzis să faci în Vinerea Mare, o zi de reculegere și post

  Sursa foto: romaniatv.net; viva.ro

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI