Connect with us

Actualitate

Casele de asigurări de sănătate vor DECONTA serviciile medicale din CENTRELE AMBULATORII Covid

Published

on

„Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Ministerul Sănătății.

„Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat”, precizează Ministerul Sănătății. 

Alexandru Rafila a declarat faptul că este bine ca pacienții să se prezinte în aceste centre în momentul în care se simt bine, nu atunci când situația devine critică. Acest lucru ar ajuta ca unitățile sanitare să nu se aglomereze foarte tare.

„Astăzi, 13 ianuarie 2022, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit modul de contractare și decontare a serviciilor medicale acordate în centrele de evaluare pentru pacienții cu COVID-19.

În ședința de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022”, continuă comunicatul.  

„Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scade presiunea pe unitățile sanitare”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În cadrul acestei Hotărâri de Guvern se aduc prevederi noi și pentru pacienții non-COVID-19.

„Pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigații medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s- a stabilit un termen de  maximum 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigației necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare”, încheie Ministerul Sănătății. 

Sursa foto: forbes.ro

Copyright © 2019 AT Video Creations