Connect with us

Actualitate

Bulgaria va adopta moneda EURO în 2024. Ce planuri are România?

Published

on

077 Bulgaria adopta euro in 2024 rptv.ro

Bulgaria va trece la moneda Euro în 2024, deși se numără printre cele mai sărace state ale Uniunii Europene. Timp de o lună, vecinii de la sud de Dunăre vor folosi concomitent Euro și moneda națională, Leva. Aceasta din urmă va fi retrasă treptat din circulație.

Bulgaria a făcut un prim pas către trecerea la Euro în urmă cu un an, alături de Croația. Adoptarea monedei europene se va face în 2024, cel mai probabil, de la 1 ianuarie.

În prezent, 19 state membre ale Uniunii Europene folosesc moneda Euro. Ultima țară care a adoptat moneda unică europeană este Lituania, de la 1 ianuarie 2015.

În România, au fost mai multe discuții referitoare la intrarea în zona Euro și chiar s-au avansat termene anuale. Însă niciodată nu a fost stabilit un calendar concret pentru adoptarea monedei unice europene la noi în țară. Pentru trecerea la Euro este nevoie de un echilibru macoeconomic, mai ales că România nu mai îndeplinește criteriile de aderare. Unul dintre acestea, deficitul bugetar, depășește pragul de 3% din PIB și ar putea scădea sub acest nivel abia în 2024. Prim-ministrul Florin Cîțu declarase, la începutul anului, că țara noastră s-ar putea alătura zonei Euro în 2027-2028.

Copyright © 2019 AT Video Creations