BREAKING Rusia, acuzată de pregătiri pentru o “operațiune hibridă” în Republica Moldova

BREAKING Rusia, acuzată de pregătiri pentru o “operațiune hibridă” în Republica Moldova

de Alina T
0 comment
operațiune hibridă

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite a emis o avertizare cu privire la presupusele pregătiri ale Rusiei pentru o “operațiune hibridă” în Republica Moldova. Analiza ISW sugerează că Kremlinul desfășoară operațiuni de informare asemănătoare cu cele utilizate înainte de invaziile din Ucraina în 2014 și 2022, cu scopul de a crea condiții favorabile unei posibile escaladări ale Rusiei împotriva Moldovei.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost menționat în analiză, declarând în mod fals că Statele Unite și Uniunea Europeană controlează guvernul Republicii Moldova și că Occidentul a blocat procesul de negociere 5+2 privind conflictul din Transnistria. Lavrov a afirmat că Rusia va “face totul” pentru a relua acest proces. Totodată, ISW evidențiază că Kremlinul utilizează narațiuni similare privind “compatrioții din străinătate” și acuzații cu privire la abandonarea Acordurilor de la Minsk pentru a justifica eventualele acțiuni.

Viceprim-ministrul moldovean, Oleg Serebrian, a respins posibilitatea revenirii la procesul 5+2 în condițiile tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Avertismentul ISW vine în contextul în care autoritățile moldovene au acuzat recent soldații ruși de menținere a păcii din Transnistria că desfășoară exerciții și utilizează arme în zona de securitate a Moldovei.

Citește și despre

INEDIT / SUA dezvăluie informații despre amenințarea rusă cu un sistem nuclear anti-satelit în spațiu

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că, deși nu există amenințări imediate la adresa membrilor NATO, există un “risc constant” de atacuri hibride. Acesta a menționat că NATO lucrează pentru a îmbunătăți informațiile și colaborarea cu societatea civilă în vederea contracarării amenințărilor hibride. ISW observă că actorii de la Kremlin, inclusiv președintele Vladimir Putin, creează condiții informaționale pentru posibile atacuri hibride asupra Moldovei și altor state.

Acest avertisment vine într-un moment tensionat, iar analiștii avertizează că Kremlinul ar putea fi în curs de a stabili premisele necesare pentru desfășurarea unei “operațiuni hibride” în Republica Moldova în viitorul apropiat.

Ne găsiți și pe Facebook 

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV