Connect with us

Actualitate

BREAKING | Scandal total în coaliţie, după demiterea lui Vlad Voiculescu! USR PLUS: Florin Cîţu nu mai are susţinerea noastră pentru a rămâne prim-ministru / Klaus Iohannis discută joi cu liderii coaliţiei / Cîţu, interimar la Sănătate

Published

on

UPDATE 16: Prim-ministrul Florin Cîţu va fi ministru interimar al Sănătăţii, după refuzul lui Dan Barna de a lua în calcul această variantă şi după discuţia premierului cu secretarii de stat din minister.

UPDATE 15: Preşedintele Klaus Iohannis a chemat reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare, mâine, la Vila Lac. Liberalii nu ar vrea să meargă în acelaşi timp cu cei de la USR PLUS (surse).

UPDATE 14: ,,PSD nu va susține din Parlament niciun guvern minoritar PNL. PSD nu va susține niciun guvern condus de PNL sau de USR-Plus. PSD exclude categoric orice scenariu de acest fel.
Iohannis și cele trei partide care au pierdut alegerile anul trecut sunt responsabile de criza pe care au creat-o.
Dacă Iohannis nu e în stare să își facă treaba de mediator, singura soluție este să ne întoarcem la popor prin ALEGERI ANTICIPATE, pentru că actualul Parlament nu mai răspunde voinței populare, iar românii s-au lămurit cât de nocivi sunt PNL și USR+ pentru întreaga societate.”, au transmis social democraţii printr-un comunicat de presă.

UPDATE 13: ,,Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.
Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru.
Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.
Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi.
În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară.
Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună.
Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face.
Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu.” au transmis birourile naţionale ale USR şi PLUS, într-un comunicat.

UPDATE 12: ,,Nu poți face o reformă peste noapte și nu poți face o reformă în 4 luni într-un sistem profund îmbolnăvit de corupție timp de 30 de ani. În ultimii ani acest minister a fost condus de oameni urmăriți penal sau de oameni care au fost obiectul jocurilor politice pentru câteva luni ca mai apoi să fie schimbați. Vlad Voiculescu și-a asumat un parcurs pe care puțini l-ar fi putut ține în frâu. A început lupta împotriva corupției înrădăcinate în sistem. Am fost și voi fi tot timpul adepta proiectelor asumate pe termen lung susținute prin consultare și muncă în echipă. Nu ne putem clătina în fața presiunilor sistemului și nu ne putem clătina în fața jocurilor politice. Interesul tuturor este ca Ministerul Sănătății să poată livra cele mai bune soluții pentru grija românilor în plină pandemie. Instabilitatea în interiorul acestei instituții nu face decât să se răsfrângă ca un domino asupra tuturor cetățenilor.”, a scris pe Facebook Anca Dragu, preşedintele Senatului.

UPDATE 11: 14:15 Declaraţii Ludovic Orban, preşedintele PNL:

Îl susţinem pe Florin Cîţu în acest demers.
Îl sprijinim în continuare pe Florin Cîţu, premierul PNL.
Decizia noastră foarte clară este de a menţine această coaliţie. Nu există altă soluție politică de guvernare decât actuala coaliţie.
Tot USR PLUS să desemneze un ministru pentru Ministerul Sănătăţii.
Nu există nici în ipotezele cele mai SF o astfel de posibilitate (n. red. – guvern minoritar PNL-UDMR, susţinut de PSD).
Era o măsură necesară pentru a putea să îmbunătăţim eficacitatea guvernului în lupta cu COVID-19.
Am convingerea că această coaliţie va merge mai departe.

UPDATE 10: Prim-ministrul Florin Cîţu ar fi dispus să accepte numirea lui Adrian Wiener la Ministerul Sănătăţii, dacă va fi propunerea USR PLUS (surse).

UPDATE 9: 13:00 Declaraţii prim-ministrul Florin Cîţu:

De un an de zile, România trece printr-o perioadă dificilă în lupta cu pandemia. Această luptă a întins la maxim resursele statului, în special în sistemul de sănătate, dar şi în economie. Ca să avem succes în această luptă cu pandemia, întotdeauna am spus că este nevoie de încredere în instituţiile statului, instituţiile care administrează această perioadă dificilă. În acest context şi pentru a mă asigura că încrederea în instituţiile statului rămâne, am decis astăzi să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătăţii. Vreau să îi asigur pe toţi românii că eu cred cu tărie în această coaliţie de guvernare, pentru că este o coaliţie de guvenare care s-a constituit în urma votului românilor, în jurul unor valori, al unor idei şi nu în jurul unor persoane. Vă doresc tuturor sănătate şi trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes. De aceea, vă îndemn pe toţi să vă înregistraţi pe platforma de vaccinare.

UPDATE 8: Dan Barna nu vrea să fie ministru interimar, până la numirea unui nou ministru al Sănătăţii (surse). Interimatul ar putea fi asigurat de prim-ministru.

UPDATE 7: Boicot la Guvernul României! Miniștrii USR PLUS refuză sa participe la ședința de guvern.

UPDATE 6: Potrivit unor surse politice, propunerea analizată în şedinţa USR PLUS este să condiţioneze susţinerea în continuare a guvernării de plecarea lui Florin Cîţu. ,,Nu putem continua cu acest premier. Rămânem la guvernare, dar vrem alt premier”, ar fi fost mesajul în şedinţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a ministrului Vlad Voiculescu, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 5: ,,Azi dimineață m-a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu despre decizia de a-l demite pe ministrul sănătății, Vlad Voiculescu. Demiterea unui ministru este prerogativa constituțională exclusivă a premierului, această decizie nu se comentează, ci se aplică. UDMR acceptă această decizie, și susținem coaliția, deoarece împreună ne-am asumat responsabilitatea pentru conducerea țării. Avem niște deziderate mari, importante pentru țară, trebuie numit un ministru nou în fruntea ministerului cât mai curând, și continuăm conform acordului de coaliție.”, a transmis liderul UDMR, Hunor Kelemen.

UPDATE 4: Potrivit unor surse politice, PLUS ameninţă cu ieşirea de la guvernare. O decizie ar putea fi luată în şedinţa alianţei, care a început la ora 12:00.

UPDATE 3: Adrian Wiener şi Emanuel Ungureanu sunt numele vehiculate pentru Ministerul Sănătăţii. Potrivit unor surse politice, dintre cei doi ar urma să fie ales înlocuitorul lui Vlad Voiculescu, în şedinţa USR Plus de miercuri.

UPDATE 2: ,,Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil.” a scris pe Facebook liderul PLUS, Dacian Cioloş, care a menţionat că nu poate interveni public în acest moment, fiind în recuperare medicală după infectarea cu noul coronavirus.

UPDATE 1: Premierul Florin Cîţu a demarat oficial demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Documentul a fost transmis preşedintelui Klaus Iohannis. Ministrul interimar al Sănătăţii va fi Dan Barna. Prim-ministrul o va revoca din funcţi şi pe Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

,,Premierul Florin Cîţu: Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.”, este mesajul publicat pe pagina Guvernului României.

Ştirea iniţială:

Sunt tensiuni uriaşe în coaliţia de guvernare! Prim-ministrul Florin Cîţu a cerut, într-o şedinţă la care participă Dan Barna şi Vlad Voiculescu, înlocuirea ministrului Sănătăţii, potrivit unor surse politice. Premierul ia în calcul şi demiterea secretarului de stat Andreea Moldovan, care a semnat ordinul de modificare a regulilor de carantinare, fără ştirea şefului guvernului.

Prim-ministrul Florin Cîţu urmează să o demită pe Andreea Moldovan din fucţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, potrivit unor surse politice. Decizia, care va fi analizată în coaliţie, ar putea avea legătură cu schimbarea regulilor de carantinare a localităţilor, în baza unui document semnat de Moldovan şi devenit public abia după apariţia în Monitorul Oficial. Potrivit surselor politice, premierul nu a fost informat de apariţia acestui ordin.

Ordinul de ministru semnat de Andreea Moldovan a fost publicat marţi în Monitorul Oficial. Secretarul de stat a explicat, pentru Digi 24, că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu se bazează doar pe acești indicatori, ci e mult mai complexă. Moldovan s-a ferit să spună dacă Bucureștiul ar trebui să intre în carantină, pe baza noii grile.

După publicarea documentului, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a văzut nevoit să explice decizia luată în ministerul pe care îl conduce. ,,Bucureștiul NU se carantinează de Paști. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităților. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități.”, a scris Voiculescu pe Facebook.

Şi prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că nu a aflat de ordinul privind noile criterii de carantinare decât după publicarea în Monitorul Oficial. ,,Decizia de carantinare o ia DSU”, a precizat prefectul.

Foto: g4media

Copyright © 2019 AT Video Creations