Connect with us

Actualitate

BREAKING NEWS | În ce condiţii se redeschid şcolile. Ce spun miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii

Published

on

Miniştrii Sorin Cîmpeanu şi Vlad Voiculescu au prezentat regulile introduse în ordinul comun privind redeschiderea şcolilor. Portalul roeducatia.ro a publicat principalele declaraţii făcute de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, în cadrul conferinţei comune de presă.

Sorin Cîmpeanu

În O.M. comun, am încercat să răspundem tuturor întrebărilor posibile cu privire la deschiderile şcolilor.
Ştim când vor fi suspendate cursurile. În cazul grădiniţelor şi învăţământului primar, la primul caz confirmat de infectare cu SARS-CoV-2, cursurile se suspendă pentru 14 zile. În rest, la primul caz se face anchetă epidemiologică. Fie se suspendă, fie se iau alte măsuri până la apariţia celui de-al doilea caz, când se suspendă pentru 14 zile.
Elevii care au vulnerabilităţi, care au avut adeverinţe în primul semestru, nu sunt obligaţi să reînnoiască adeverinţele. Adeverinţele care vor fi obţinute în semestrul al doilea vor putea fi transmise electronic.
La recomandarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, pentru toţi copiii care prezintă simptome se recomandă a nu fi trimişi la şcoală. Nu se vor pune absenţe.
Orarul va fi adaptat încât programul, dacă situaţia va impune, să fie împărţit în zile de prezenţă fizică şi predare online. Nu dorim să ducem copiii la şcoală ca în aceeaşi zi să facă ore fizice şi online.
Insistăm pe respectarea următoarelor reguli: Distanţare fizică de min. 1 metru. Mizăm pe capacitatea organizatorică a fiecărui director de şcoală. Scăzând acele categorii de elevi exceptate, aglomeraţia din clase nu va fi atât de mare. Vom veghea la respectarea acestor reguli. Niciun rabat de la postul măştii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esenţial.
Am cerut autorităţilor locale să se asigure la respectarea strică a condiţiilor de transport şcolar. Vor fi făcute controale.

Vlad Voiculescu

E o zi importantă pentru că anunţăm redeschiderea şcolilor şi măsurile care sunt necesare pentru siguranţa copiilor, învăţătorilor, profesorilor, a celor de acasă.
Trebuie făcută evaluarea copilului acasă şi păstrarea acasă dacă are simptome.
E necesar din partea părinţilor să-şi exprime acordul cu privire la testare. Formularul tip este disponibil online pe site-urile ministerelor. Vor exista teste rapide la nivelul şcolilor.
Nu este necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii luni.
Trecem prin vremuri dificile. Prioritatea noastră a fost să nu aducem copiii şi părinţii într-o situaţie de risc suplimentar. Copiii trebuie să meargă la şcoală, dar în condiţii de siguranţă. Este esenţială colaborare cu şcoala, cu medicul de familie.
Pentru şcoli, pentru directori, e o sarcină în plus, apărarea dreptului la sănătate. E importantă pregătirea şcolilor şi menţinerea regulilor, curăţenie, băi pregătite, aerisirea e foarte importantă. E cea mai importantă măsură pe care o pot lua conducerea şi staff-ul şcolii.
Pentru medicii şcolari, medicii de medicină familie, asistenţii medicali comunitari, e importantă instruirea cu privire la testare. Vor exista teleconferinţe.
E esenţial circuitul de raportare. Ştim diferenţa dintre numărul de teste care se fac, respectiv care se raportează. Nu putem sa navigăm prin furtună decât dacă avem lumină. Fiecare test trebuie raportat în maximum 24 ore.
Pentru copii e important că încep şcoala. E esenţial să poarte măştile, să aibă grijă la igienă şi să păstreze distanţa. Fiecare poate fi un mic erou dacă păstrează regulile. Pentru copiii care au simptome, după aplicarea izolării, se face testarea. Atunci când un copil e testat pozitiv, apoi urmează ancheta epidemiologică condusă de DPS. Înseamnă că acei colegi care au interacţionat cu copilul testat pozitiv vor trebui testaţi dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există, se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca datele de contact să fie actualizate.

Citeşte articolul integral şi consultă documentul cu rata de infectare din fiecare localitate din România pe roeducatia.ro

Copyright © 2019 AT Video Creations