Connect with us

Actualitate

BREAKING | Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la 3 ani de închisoare

Published

on

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat, luni, la 3 ani de închisoare pentru corupție, dintre care unul cu executare. Decizia tribunalului poate fi atacată cu recurs, potrivit Le Figaro, citat de g4media.ro. Parchetul ceruse 4 ani, dintre care 2 cu executare.

Fostul lider de la Palatul Elysee a fost acuzat de corupţie şi trafic de influenţă. Condamnarea vine în „Dosarul interceptărilor Paul Bismuth”. Ancheta îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l are în prim-plan pe Sarkozy, legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007, cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reieşea că, în 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

În cadrul investigaţiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy. Au aflat, astfel, că fostul preşedinte folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele „Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog.

Potrivit rechizitoriului Parchetului Naţional Financiar, în timpul mandatului său prezidenţial, Nicolas Sarkozy a încercat, ajutat de avocatul Thierry Herzog, să obţină unele informaţii secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigaţie care îl viza în ,,Afacerea Bettencourt”. Ar fi promis în schimb un post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă, post pe care în final Azibert nu l-a mai obţinut.

În 2013, Sarkozy a fost achitat în dosarul ,,Bettencourt”, în care fusese suspectat că Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului de cosmetice L’Oreal, i-ar fi finanţat ilegal campania din 2012. Sarkozy a sesizat Curtea de Casaţie pentru a obţine anularea confiscării agendelor sale prezidenţiale, de teamă că informaţiile conţinute de acestea ar putea fi folosite împotriva sa în alte anchete. Sarkozy ar fi încercat în 2014 să obţină respectivele informaţii secrete de la Gilbert Azibert, la acea vreme judecător la Curtea de Casaţie.

Validarea interceptărilor, în martie 2016, de către cea mai înaltă instanţă a Franţei a fost o înfrângere majoră pentru fostul preşedinte, care a susţinut că transcrierea discuţiilor între un avocat şi clientul său este ilegală, mai scrie g4media.ro

Copyright © 2019 AT Video Creations