Connect with us

Actualitate

BREAKING | Focar de gripă aviară într-o fermă din Mureș. Au fost sacrificate 180.000 de păsări

Published

on

75 gripa aviara, rptv.ro

A fost identificat un focar de gripă aviară în județul Mureș. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului la păsările dintr-o fermă cu un efectiv de 180.000 de capete din localitatea Ungheni, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În fermă au fost impuse imediat restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor. A fost demarată sacrificarea tuturor păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi incinerate împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Întreaga suprafață a fermei, utilajele și mijloacele de transport vor fi dezinfectate.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport și se aplică următoarele:
– recensământul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări;
– interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție;
– restricționarea mișcării persoanelor între exploatații;
– respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor și a mijloacelor de transport;
– anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea cât mai rapidă a probelor către laborator;
– evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
– Informarea ilocuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspândirii virusului gripei aviare;
– separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și găștelor de celelalte păsări domestice;
– interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare în vederea stabilirii sursei de infecție și a trasabilității păsărilor. La nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe întreg teritoriul României se vor face controale privind respectarea măsurilor de biosecuritate și aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare. În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minimum treizeci de zile.

ANSVSA anunță o creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa. Boala a evoluat în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.

Autoritatea a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea acestui focar de gripă aviară pe teritoriul României.

Copyright © 2019 AT Video Creations