Connect with us

Actualitate

BREAKING | Elena Udrea, condamnare de 8 ani, Ioana Băsescu, 5 ani. Sentinţele nu sunt definitive. Avocatul Elenei Udrea: Facem apel

Published

on

Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009. Instanţa i-a stabilit o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, pentru şapte capete de acuzare, şi a dispus confiscarea sumei de aproximativ un milion de lei. Ioana Băsescu, fiica mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a primit o sentinţă de 5 ani cu executare. Jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.

La scurt timp după pronunţarea deciziei, avocatul Elenei Udrea a catalogat sentinţa drept una ,,absurdă şi ieşită din limitele legii”. Apărătorul a anunţat deja că va declara apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

,,Am susținut în fața instanței că acuzațiile sunt absurde. Acum nu pot să spun altceva decât că această hotărâre judecătorească este una absurdă. Motivarea sumară pe care a făcut-o în ședință publică este ieșită din limitele legii. Sigur că vom declara apel și să sperăm că la ÎCCJ lucrurile vor fi puse în ordine și în lege”, a spus Veronel Rădulescu, într-o intervenţie la postul Antena 3.

Sentinţa în cazul fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a fost de şase ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de doi ani. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că Udrea se face vinovată de instigare la luare de mită, luare de mită şi cinci fapte de spălare de bani. Curtea a stabilit şi confiscarea sumei de aproximativ un milion de lei.

Ioana Băsescu a primit o sentinţă de 5 ani de închisoare cu executare pentru trei fapte de corupţie: instigare la delapidare şi două fapte de instigare la spălare de bani.

Sentinţe în acelaşi dosar

Dan Andronic (jurnalist) – achitare
Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltării) – 6 ani de închisoare pentru luare de mită
Victor Tarhon (fost preşedinte al C.J. Tulcea) – 4 ani de închisoare pentru luare de mită
Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal) – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare

La ultimul termen din proces, la finalul lunii ianuarie, procurorul DNA a cerut pentru Elena Udrea o pedeapsă de până la 12 ani, pentru Ioana Băsescu până la 15 ani, iar în cazul lui Dan Andronic, condamnare cu executare.

Potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Procurorii au susţinut că legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de Elena Udrea. La momentul respectiv, fostul ministru conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, după cum au mai susţinut procurorii DNA.

Copyright © 2019 AT Video Creations