Connect with us

Actualitate

BREAKING | De ce a fost respinsă redeschiderea dosarului 10 august: Fostul procuror-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a transmis instanței analiza argumentelor persoanelor vătămate care cereau redeschiderea cauzei

Published

on

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București, Daria Isabela Miheț, scrie în motivarea deciziei prin care a respins cererea de redeschidere a Dosarului 10 august că fostul procuror-șef al DIICOT nu a transmis instanței analiza argumentelor părților vătămate care cereau redeschiderea dosarului. Acesta este unul dintre motivele pentru care solicitarea a fost respinsă definitiv, după ce în primă fază dosarul 10 August a fost clasat la DIICOT de procurorul Doru Stoica.

,,Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului observă că, deși procurorul ierarhic superior a infirmat parțial ordonanța de clasare, în procedura internă, ca urmare a plângerii formulate de persoanele vătămate / interesate, potrivit art 339 Cod de Procedură penală, totuși, în ordonanța de redeschidere a urmăririi penale, nu se analizează criticile învederate de părți cu privire la fondul acuzațiilor. În atare situație, nici judecătorul de cameră preliminară nu poate analiza, în acest cadru procesual, argumentele persoanelor vătămate”, se arată în motivare.

,,Cât despre lipsa de motivare a ordonanței de clasare, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul ierarhic superior nu argumentează această susținere, ci se rezumă doar la a invoca principii directoare care se desprind din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului privind obligația motivării actelor procedurale, fără legătură cu ordonanța informată. În opoziție cu această susținere, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul a respectat obligația de motivare a ordonanței de clasare și a elaborat actul procedural prin indicarea atât a împrejurărilor de fapt cât și a temeiurilor de drept.”, se mai arată în motivarea judecătoarei de cameră preliminară de la Tribunalul București.

Dosarul 10 august a fost deschis inițial de procurorul Bogdan Pârlog de la Secția Parchetelor Militare, care s-a autosesizat. O lună mai târziu, în septembrie 2018 Jandarmeria a sesizat DIICOT cu privire la ,,acțiuni cu caracter violent, premeditat și coordonat al unor participanți, în sensul încercării de a pătrunde fără drept în incinta sediului Guvernului, în scopul schimbării ordinii de drept prin violență”.

În 28 iunie 2019, după un an de investigații, Secția Parchetelor Militare își declină competența către DIICOT. Cauzele au fost conexate. Surse juridice au declarat pentru g4media.ro că Bogdan Licu, procuror general interimar în 2019, a dorit să scape de dosarul 10 august pentru a nu-și periclita șansele de a fi numit în funcție de conducere, prin urmare l-a pasat DIICOT.

700 de persoane au depus sesizări penale după 10 august, din care 600 se consideră părți vătămate și au răspuns citațiilor. 289 de persoane din rândul jandarmilor au reclamat că au fost victime ale violențelor din 10 august 2018 din Piața Victoriei.

Giorgiana Hosu a fost numită în funcția de procuror-şef al DIICOT de președintele Klaus Iohannis, deși a primit aviz negativ de la secția de procurori a CSM. A demisionat abia după ce soțul ei a fost condamnat în primă instanță într-un dosar de corupție. Dan Hosu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2017, sub acuzaţia de trafic de influenţă şi dare de mită în dosarul Carpatica Asigurări.

Radio Europa Liberă a dezvăluit că Dan Hosu este bun prieten cu colonelul Cătălin Paraschiv, cel supranumit „Fantoma în alb” sau „Dirijorul” în timpul protestelor din 10 august 2018. Dan Hosu, fost polițist, ar fi depus la dosar o caractererizare pozitivă făcută de fostul comandant al brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei.

Dosarul 10 august a fost preluat la DIICOT de la Parchetul Militar în iunie 2019 tocmai de către Giorgiana Hosu, pe atunci procuror-șef adjunct al instituției și l-a instrumentat împreună cu procurorul Doru Gabriel Stoica.

Copyright © 2019 AT Video Creations