Connect with us

Actualitate

BREAKING | Conflict Cîţu-Voiculescu, din cauza publicării datelor privind pandemia

Published

on

,,Aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce.”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Sănătăţii. Reacţia acestuia vine după ce prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că a discutat cu şeful Corpului de Control al Guvernului şi instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ.

În postarea sa pe reţeaua de socializare, Vlad Voiculescu a precizat că prim-ministrul Florin Cîțu a fost interpelat de o instituție a statului, pentru publicarea datelor, și a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Ministrul Sănătăţii a precizat că ar fi procedat la fel în locul premierului şi că nu ar exista niciun conflict între cei doi.

,,Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă a fost respectată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea. (…) Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe şi avizul acelor instituţii.”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament.

Postarea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu

Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare. Pentru a lămuri rapid poziția mea, iată mai jos ideile principale:

1. Transparența deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu.

2. Transparența nu este negociabilă.Am deschis ușa cabinetului de ministru și am permis accesul unui cameraman la aproape orice întâlnire în fiecare zi a mandatului din 2016. Am cerut transparență atunci când eram în societatea civilă și, mai apoi, din opoziție. Am cerut transparență atunci când guvernul ne mințea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer ori pentru victimele de la “Colectiv”. Am cerut transparență atunci când se ascundeau achiziții de miliarde. Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb – în măsura în care pot.

3. Transparența și democrația sunt inseparabile. România este incă din 2013 membră a inițiativei internaționale „Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă “ – „Open Government Partnership”, al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate, că să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative. Informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.

4. Transparența nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred.

În țara în care doar 9% dintre oameni au încredere unii în ceilalți și sub 15% au încredere în Guvern și în Parlament, transparența este o promisiune de onestitate față de oameni și o dovadă de încredere între cetățenii plătitori de taxe și autoritățile remunerate din această sursă.

În plus, pentru a reuși să învingem pandemia cu care ne confruntăm, avem nevoie nu doar de activitatea guvernului, dar și de cooperarea dintre instituții și cetățeni. Pentru ca aceasta cooperare să funcționeze, este important ca cetățenii să știe clar ce face guvernul oricând este posibil.

În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal.

PS Nu cunosc sursă sesizării dar, în spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce.

Copyright © 2019 AT Video Creations