Connect with us

Actualitate

BREAKING | Avion deturnat în Belarus, pentru ca un jurnalist aflat la bord să poată fi arestat. România condamnă incidentul

Published

on

245 Roman Protasevici rptv.ro

Un avion de vânătoare MiG-29 a fost ridicat de la sol, duminică, de Belarus, pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Avionul comercial, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptat sub pretextul că la bord ar fi o bombă și obligat să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La oprirea pe pistă, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Autoritățile europene pregătesc sancțiuni pentru Belarus pentru incidentul fără precedent, pe care mai mulți lideri europeni l-au încadrat în categoria teorismului. Mai mulți șefi de stat califică evenimentul de duminică drept inaceptabil și cer o reacție dură.

Ambasadorul Belarusului la București va fi convocat luni la Ministerul român de Externe, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, pentru a i se comunica poziția României cu privire la incident.

Ministerul de Externe a transmis duminică seara un comunicat în care condamnă cu fermitate această acțiune, pe care o consideră un incident deosebit de grav. România subliniază că este nevoie de demararea de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele în care s-a produs acest incident. 

Autoritățile române mai informează că în urma verificărilor făcute, autoritățile de la Vilnius au transmis că nu erau cetățeni români în aeronava care a aterizat, duminică seara, în Lituania, după ce a fost deturnată la Minsk.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat la Digi24 că avionul a decolat de pe aeroportul din Minsk duminică seara, dar se pare că la bord mai erau doar 117 pasageri, cu șase mai puțini decât la îmbarcarea din Atena.

Presa internațională scrie că patru dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), al cincilea este Roman Protasevici, iar al șaselea este iubita jurnalistului. Cei patru agenți KGB ar fi pus la punct toată acțiunea și ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, în scopul devierii ei spre aeroportul din Minsk, pentru ca Roman Protasevici – trecut de regimul de la Minsk pe o listă a persoanelor căutate pentru acțiuni teroriste – să poată fi arestat. Protasevici ar fi fost urmărit încă de la Atena, iar tot planul deturnării avionului ar fi fost girat chiar de președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.

În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declarați „extremiști” printr-o decizie a Curții Supreme din Belarus. Ei sunt acuzați că au organizat protestele și au generat ură socială. 

În noiembrie, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”. Apoi, în februarie 2021, Belarusul a transmis Poloniei o cerere de a-i extrăda pe Putilo și Protasevici, motivând că cei doi figurează pe lista persoanelor cu activități teroriste. 

Protasevici riscă  acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.

Copyright © 2019 AT Video Creations