Connect with us

Actualitate

BACĂU: Mai multe ONG-uri vor lua câini din Adăpostul Primăriei pentru a-i da spre adopție

Published

on

Trei protocoale de colaborare, care urmăresc îmbunătățirea situației câinilor fără stăpân din municipiul Bacău, au fost deja încheiate în urma discuțiilor purtate cu organizațiile neguvernamentale  „Ia-ți acasă un prieten”, „Norocel Alb” și „Ville Shelter”, în timp ce Asociațiile „Din dragoste pentru căței” și „IRA- Iubire si compasiune pentru căței” au adresat Primăriei Bacău solicitări similare, a transmis viceprimarul Bacăului, Liviu Miroșeanu, într-o postare pe pagina sa de facebook.

„Evaluarea corectă a situației de la adăpostul pentru câini al orașului și discuțiile cu ONG-urile au fost primele măsuri pe care le-am luat după ce am primit atribuțiunile de a coordona Serviciul pentru Gestionarea câinilor fără stăpân din Primăria Bacău. Situația reală nu poate fi neglijată: adăpostul public are insuficiente spații de cazare conforme, raportat la numărul de câini din adăpost. Lunar, sunt capturați de pe străzi de 2-5 ori mai mulți câini comunitari, decât cei adoptați de iubitorii de animale.

O problemă serioasă este și numărul insuficient al personalului de îngrijire, dar și faptul că, legal, municipalitatea poate asigura doar servicii medicale de bază (sterilizare, tratamente ușoare, deparazitare), nu și tratamentul câinilor cu probleme medicale grave”, a declarat edilul.

Alături de Claudiu Bogdan Borș, directorul Direcției Salubrizare, Agrement, Parcuri a Primăriei Bacău, de medicul veterinar Darius Terhes, care asigură asistența medicală în adăpost, viceprimarul Miroșeanu a convenit cu reprezentanții ONG-urilor, în urma protocoalelor semnate, ca acestea să asigure hrană suplimentară pentru animale, medicamente pentru cazurile grave, voluntariat pentru activitățile specifice din adapost.

„Soluția pentru care milităm cu toții este, însă, adopția. ONG-urile vor promova și se vor implica direct în adopție: câinii vor fi transferați în adăposturi private, li se va efectua schema de vaccinare completă si apoi vor fi dați spre adopție internă sau internațională. Tot din mediul neguvernamental a venit și propunerea organizării de campanii de informare privind obligația sterilizării și posibilitatea adopției unui cățel din adăpostul public și derularea de campanii gratuite pentru sterilizarea și vaccinarea antirabică a animalelor cu stăpân.

În ceea ce mă privește, ca reprezentant al municialității, consider că această colaborare cu ONG-urile este un pas serios, pentru a rezolva o importantă problemă a comunității. Agenda mea rămâne una încărcată privind acest subiect: voi demara discuții cu Direcția Sanitar Veterinară Bacău, pentru că avem nevoie de sprijinul medicilor veterinari din tot județul, mai ales a celor din zona metropolitană, de unde provin cei mai mulți câini fără stăpân din oraș.

Informarea asupra obligativității sterilizării câinilor din gospodării, dar și derularea unor campanii gratuite de sterilizare, fac parte din strategia noastră pe termen mediu și lung. De asemenea, am propus crearea, pe site-ul Primăriei Bacău, a unei secțiuni dedicate adăpostului public de câini și prezentarea animalelor care pot fi adoptate”, a mai spus Miroșeanu.

Tot pe acest subiect s-au demarat discuții cu studenti la Informatică, care s-au arătat dispuși ca, în mod voluntar, să creeze și să administreze un site propriu al adăpostului pentru câini, unde sa fie prezentați cățeii disponibili pentru adoptie și cei recent capturați, care ar putea fi revendicați de stăpâni.

FOTO: facebook.com/Liviu Miroseanu

Copyright © 2019 AT Video Creations