Connect with us

Actualitate

Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Oricine a depus plângere penală pentru violențele din 10 august poate merge la CEDO

Published

on

Avocata Nicoleta Popescu, cea care a reprezentat-o cu succes pe Laura Codruţa Kovesi la CEDO, susţine că dosarul 10 august poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta a explicat, la RFI, că orice persoană care a depus plângere penală în urma violențelor din Piața Victoriei, la protestul diasporei, se poate adresa forului european.

,,Dosarul violențelor din 10 august 2018, clasat definitiv, poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă procedurile judiciare nu au fost respectate sau dacă nu a existat o anchetă efectivă în acest dosar.”, a explicat avocata Nicoleta Popescu, specializată în drepturile omului.

Jurista a precizat că o acţiune la CEDO trebuie iniţiată în maximum 6 luni de la comunicarea motivării deciziei instanței şi că orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din 10 august poate merge la CEDO.

Avocata Nicoleta Popescu a reprezentat-o pe Laura Codruţa Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcția de procuror-şef al DNA în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe șeful statului să o demită. CEDO a stabilit că fostei șefe a DNA i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra.

Instanţa i-a dat dreptate şi în privinţa dreptului la liberă exprimare a opiniilor. Tudorel Toader o acuzase, în raportul care a stat la baza revocării, că a făcut declaraţii presei internaţionale. Forul european a stabilit că acest lucru s-a încadrat în dreptul la liberă exprimare şi nu a încălcat prevederile legale.

CEDO a concluzionat că această îndepărtare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a învins scopul menținerii independenței judiciare și a avut consecințe asupra celorlalți procurori și judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.

Copyright © 2019 AT Video Creations