Connect with us

Actualitate

Avem comisar european la a cincea tragere

Published

on

Pe lista de rezervă a PNL pentru poziția de comisar european a fost Adina Vălean. Ea a fost rapid acceptată de preşedintele CE Ursula von der Leyen. Nominalizarea PNL a fost făcută în ultima ședință de guvern, după ce PNL vehiculase insistent numirea lui Sigfried Mureșan.

Adina Vălean este a cincea nominalizare trimisă de România şi a doua propusă de Guvernul Orban, ea fiind acceptată de preşedintele CE Ursula von der Leyen.

României îi revine postul de comisar european pentru Transporturi, pentru care iniţial a fost nominalizată Rovana Plumb, care a nu a îndeplinit însă criteriile de integritate, urmată de Dan Nica și de Victor Negrescu respinși de preşedintele ales al CE Ursula von der Leyen încă înaintea începerii procedurilor parlamentare. Ursula von der Leyen a insistat ca România să nominalizeze o femeie pentru acest post. Premierul Ludovic Orban anunţase miercuri, după şedinţa de Guvern,  că europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean vor fi propuşi pentru postul de comisar european din partea României, decizia fiind luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, Orban a spus că le va solicita preşedinţilor celor două Camere audierea în comisiile de specialitate din Parlamentul României a candidaţilor.

„După consultarea preşedintelui Klaus Iohannis, am luat decizia, împreună, să trimitem către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi candidaţi pentru funcţia de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean”, a spus Orban.

De asemenea, el a anunţat că va trimite către preşedinţii celor două Camere solicitarea de a organiza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului României „fie pentru cei doi candidaţi, fie pentru candidatul care va fi decis de preşedintele Comisiei Europene”.

Adina Vălean este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European începând cu iulie 2019, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE) . Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Adina Vălean a fost deputat în legislatura 2004-2008 ales pe listele PNL.

Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii, precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international. Proiectele ei s-au axat pe telecomunicații, energie și industrie. Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică.

Adina Vălean este soția lui Crin Antonescu.

Copyright © 2019 AT Video Creations