Autoritățile din România dau asigurări că țara noastră nu va pierde banii europeni

  Într-un stil deja cunoscut, România nu primește la timp prima tranșă de bani europeni alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

  Comisia Europeană a amânat prima cerere de plată depusă inițial de țara noastră pentru finalul lunii iulie. În total, este vorba de 2,6 miliarde de euro, bani pe care România i-ar putea folosi pentru modernizarea infrastructurii feroviare, construcția de spitale sau autostrăzi. Autoritățile de la noi susțin că nu există niciun risc să pierdem banii, doar că vin puțin mai târziu.

  Într-un răspuns adresat Știrilor PRO TV, Comisia Europeană susține că evaluează în prezent prima cerere de plată a României de 2,6 miliarde euro, pe care a primit-o la 31.05.2022. Deși, în general, Comisia furnizează o evaluare preliminară a cererii de plată în termen de două luni de la primirea acesteia, pentru a acorda timp suficient pentru finalizarea corectă a acestei evaluări, autoritățile române au decis, împreună cu Comisia, să prelungească perioada de evaluare pentru această cerere până pe 16 septembrie 2022. Această practică nu este neobișnuită, au transmis oficialii europeni.

  Practic, autoritățile de la Bruxelles susțin că mai au nevoie de timp să verifice felul în care au fost atinse obiectivele impuse sau așa, cum le numesc europenii, jaloane. Printre acestea se numără conectarea la apă și canalizare, renovări de clădiri, producție de energie din surse regenerabile sau strategii pentru reducerea abandonului școlar.

  La polul opus, autoritățile de la noi dau asigurări că România nu va pierde banii europeni, iar Comisia a prelungit termenul din cauza sistemului informatic prin care sunt monitorizate plățile. În plus, este o perioadă de concedii, iar activitatea executivului european ar fi redusă. Prin aceeași întârziere de plată trece și Spania, ne asigură ministrul Fondurilor Europene.

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI