Atac aerian asupra bazei Belbek din Crimeea

Atac aerian asupra bazei Belbek din Crimeea

Ucraina susţine că a lovit trei avioane ruseşti, Moscova neagă

de Alina T
0 comment
Belbek

Baza aeriană Belbek din Crimeea a fost teatrul unui atac aerian intens miercuri, în care cel puţin trei avioane ruseşti au fost avariate potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat. Atacul a avut loc în extremitatea vestică a peninsulei ocupate de Rusia, iar urmările se fac deja simţite în tensiunile dintre cele două ţări.

Într-un telemaraton transmis de posturile de televiziune ucrainene vineri dimineaţă, Ignat a afirmat că avioanele ucrainene au utilizat rachete ghidate pentru a lovi cele trei avioane ruseşti staţionate la aerodromul Belbek. Atacul a dus la victime printre personalul militar rus aflat în acele momente pe aerodrom, conform purtătorului de cuvânt.

Versiunea Moscovei contrazice afirmaţiile Ucrainei. Potrivit autorităţilor ruse, Ucraina a lansat cel puţin 20 de rachete către Crimeea, însă toate au fost interceptate şi distruse de sistemul de apărare antiaeriană rus deasupra Mării Negre şi a peninsulei.

Moscova neagă că avioanele ruseşti de la Belbek ar fi fost avariate, susţinând că fragmentele rachetelor au căzut într-o zonă locuită din apropiere fără a provoca daune aeronavelor.

Citește și despre Război verbal între Ponta și Cioloș pe fondul procesului Roșia Montană: acuze și recomandări de lecitină

Ignat a respins versiunea rusă, prezentând ca dovezi imagini din satelit şi informaţii provenite din surse ruseşti de pe reţelele de socializare, care confirmă avarierea a cel puţin trei avioane. Aceasta au stârnit reacţii contradictorii şi dispute între cele două ţări, alimentând tensiunile deja existente.

Peninsula Crimeea, iniţial considerată de neatinsă pentru Ucraina în timpul agresiunii ruse din februarie 2022 a devenit o ţintă frecventă pentru atacurile ucrainene cu rachete şi drone, care vizează obiective militare şi logistice ruseşti. Situaţia rămâne tensionată, iar comunitatea internaţională monitorizează evoluţiile recente cu îngrijorare.

Ne găsiți și pe Facebook

 
 

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV