Connect with us

Actualitate

Apel din Parlamentul European pentru Guvernul României, să creeze programe pentru copiii romi, prin intermediul PNRR

Published

on

Europarlamentarul Romeo Franz cere guvernului României să includă educația copiilor romi printre prioritățile sale. Deputatul european, membru al Grupului Verzilor, consideră că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă o șansă istorică pentru a reconstrui societăți. ,,Sunt deosebit de îngrijorat de nivelul ridicat de discriminare și segregare a copiilor romi în școli”, a transmis europarlamentarul Romeo Franz, în timpul unui webinar despre drepturile copiilor romi la educație de calitate, organizat de RO EDUCATIA.

,,Factorii decizionali români ar putea începe să arate mai multă responsabilitate decât în ultimii 30 de ani, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, această șansă istorică pentru noi toți de a recupera și reconstrui societăți mai rezistente, asigurându-ne că nu lăsăm pe nimeni în urmă, în special pe cei care au nevoie. Trebuie acordată o atenție specială copiilor, deoarece ei sunt viitorul societăților noastre.
Oferirea unui început egal în viață copiilor romi este esențială pentru a întrerupe ciclul transmiterii sărăciei din generație în generație și solicit guvernului român să adopte o abordare holistică în toate domeniile politice și să plaseze educația copiilor romi la un nivel ridicat pe agenda sa. Sunt, de asemenea, deosebit de îngrijorat de nivelul ridicat de discriminare și segregare a copiilor romi în școli și solicit României să pună capăt acestor practici în conformitate cu legislația împotriva discriminării.”, a fost mesajul transmis de europarlamentarul Romeo Franz, în timpul webinarului organizat de roeducatia.ro, în parteneriat cu Grupul Verzilor Europeni din Parlamentul European.

Oficialul european a vorbit și despre situația dificilă în care se află comunitățile de romi, în special atunci când vine vorba despre asigurarea condițiilor minime de trai și educația și dezvoltarea noilor generații.

,,Accesul la educație de calitate și egală, în special de la o vârstă fragedă, este o condiție necesară pentru bunăstarea fiecărei ființe umane. România are peste două milioane de persoane care îmi sunt frați și surori, dar din păcate, peste 80% trăiesc în sărăcie extremă. Ce înseamnă? Înseamnă acces limitat sau inexistent la servicii publice precum sănătatea, ocuparea forței de muncă, dreptul la locuințe sau educație, înseamnă că prea des asfaltul și apa se opresc acolo unde începe comunitatea.
Această resursă de supraviețuire disponibilă pentru majoritatea dintre noi este doar un vis pentru ei. Înseamnă, de asemenea, că nu există sau este limitat accesul la electricitate și interne, mai ales în aceste perioade în care școala are loc în format online. Aceasta nu este viața pe care și-au dorit-o oamenii mei și copiii lor care, apropo, nu au nicio vină că s-au născut romi într-o societate care încă plasează oamenii în diferite categorii rasiale.”, a mai explicat europarlamentarul Romeo Franz.

Dificultățile pe care le întâmpină copiii romi au fost expuse și de Marius Tudor, consilier politic superior în Parlamentul European.

,,E tare greu să mergi la școală prin noroaie sau să îți faci temele la lumina lumânării. Când mai dai și de profesori care îți spun ,,blondul” și te trimit în fundul clasei, căci acolo îți e locul, parcă îți vine să renunți. Și mulți dintre copiii de etnie romă asta fac, în lipsa oricărui ajutor și luptându-se cu suferința, cu neajunsul și discriminarea în fiecare zi.”, a transmis Marius Tudor.

Invitați în cadrul webinarului Ro Educația au fost mai mulți specialiști în educație, mdiatori școlari și activiști pentru drepturile copiilor romi. Ei au atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă elevii de etnie romă, de la segregare la lipsa rețelelor de apă, canalizare și electricitate, lipsa transportului școlar sau a cadrelor didactice care să le poată vorbi în limba pe care acești copii o cunosc.

Printre propunerile făcute în cadrul dezbaterii online s-au numărat:
– crearea unor programe dedicate comunităților de romi,
– investiții în școli moderne și laboratoare, prin intermediul PNRR,
– masă caldă pentru toți elevii romi,
– angajarea mai multor mediatori școlari,
– reprezentarea comunităților rome la nivelul conducerilor unităților de învățământ și a inspectoratelor școlare.

Foto: webinar roeducatia.ro

Copyright © 2019 AT Video Creations