Connect with us

Politica

Antisemitismul, condamnat de la tribuna parlamentului. UDMR: prin educație trebuie să contracarăm

Published

on

UPDATE: Deputatul PSD Mihai Ghiță a votat împotriva declarației.

Camera deputaților a adoptat o declarație privind unele manifestările cu caracter antisemit din România şi tentativele de reabilitare ale criminalilor de război. În discursurile politice s-a amintit atacul la adresa Teatrului Evreiesc și a Maiei Morgenstern.

Silviu Vexter: Antisemitismul este o ameninţare la adresa democraţiei, iar asumarea în întregime a trecutului reprezintă un element fundamental al responsabilităţii noastre, atât din prezent, cât şi pentru viitor.

Dan Barna: Mă întrebam, și nu sunt singurul, de ce e nevoie să spunem iar că antisemitismul n-are ce căuta în această țară. De ce xenofobia e încă un subiect actual? De ce intoleranța continuă să fie temă de discuție? Oare n-am învățat nimic din trecutul nostru? N-am învățat că disprețul naște dispreț și ura naște ură? N-au fost de ajuns anii 30, atunci când, tot pe fondul unei crize majore, câțiva înfierbântați au încercat și la noi sub himera “soarelui sfânt de pe cer” să pună cruce democrației declanșând astfel o serie de evenimente care ne fac și azi să ne cutremurăm?

George Simion: „Noi suntem împotriva antisemitismului şi am sancţionat ieşirea care a încercat să ne fie atribuită legat de doamna Maia Morgenstern. Orice acţiune antisemită trebuie penalizată. Declaraţia o să fie de votat în Parlament. Este un draft de declaraţie şi din ce am văzut eu, o să o votăm”

Csoma Botond: Am crezut că această declarație va fi un moment solemn în parlamentul României și nu vom aduce politicul în discurs. Prin educație trebuie să contracarăm acele reacții xenofobe, antisemite și rasiste.

DECLARAȚIE

privind unele manifestări cu caracter antisemit din România și tentativele de reabilitare ale unor criminali de război

  Deputații din Parlamentul României urmăresc cu atenție și îngrijorare creșterea numărului manifestărilor cu caracter antisemit, în România, tentativele de reabilitare ale criminalilor de război, și atacul virulent, antisemit, îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat, a directorului și a întregului personal din această instituție de cultură.

Deși ar trebui să fie doar o amintire a tragediilor care au însoțit cele mai întunecate momente ale istoriei umanității, suntem conștienți că ideile, concepțiile și doctrinele antisemite își păstrează în continuare efectele nocive, descoperă noi adepți dispuși să le promoveze și sunt prezente în anumite segmente ale societății.

Reprezentându-i pe toți cetățenii României, noi, membrii Camerei Deputaţilor, ne exprimăm convingerea că antisemitismul este o amenințare la adresa democrației iar asumarea în întregime a trecutului reprezintă un element fundamental al responsabilității noastre, atât în prezent cât și pentru viitor.

În acest context, subliniem că lupta împotriva antisemitismului este o datorie a întregii societății, fiind necesar să acționăm în permanență pentru crearea celor mai eficiente mecanisme care să asigure protecția și dezvoltarea vieții evreiești, ca parte integrantă a României.

Având în vedere manifestările recente și pericolul pe care acestea îl prezintă, pentur publicul larg, necesitatea consolidării politicilor de eliminare a oricăror forme de antisemitism, cât și imperativul exprimării unui puternic angajament politic de a acționa hotărât împotriva tuturor mijloacelor de promovare ale acestor percepții, bazate pe ură împotriva evreilor,

Camera Deputaților :

– condamnă cu fermitate atacul virulent antisemit îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat și orice altă formă de antisemitism,

– protestează față de tentativele de reabilitare a Mișcării Legionare, ale lui Ion Antonescu și/sau a altor criminali de război,

– reafirmă hotărârea membrilor săi pentru susținerea în continuare în plan legislativ și instituțional a acțiunilor de combatere a oricăror forme și manifestări de antisemitism,

– solicită puterii executive și puterii judecătorești să ia toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război,

– solicită autorităților locale să inițieze cu celeritate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, demersurile necesare pentru înlocuirea denumirii străzilor care conțin numele unor persoane vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război,

– susține importanța deosebită pe care o are punerea în valoare a patrimoniului evreiesc din România, atât material cât și cultural, ca forme de recunoaștere pentru contribuția evreilor la dezvoltarea României.

Copyright © 2019 AT Video Creations