Analiză: Forța de muncă din România, în cădere liberă. Prețurile în schimb, în creștere

  Piața municii din România va fi influențată în mod negativ de problemele demografice existente, arată o analiză a Comisiei Europene, prezentată luni.

  Scăderea natalității, migrația și îmbătrânirea populației vor face ca forța de muncă să scadă cu 8,8% până în 2030, arată raportul național publicat de Comisia Europeană.

  România va avea nevoie de creșterea productivității muncii, dar și de creșterea numărului de angajați în rândul femeilor, al romilor și al persoanelor în vârstă, pentru a contracara efectele acestei scăderi rapide.

  Competențele forței de muncă din România rămân insuficient aliniate la nevoile pieței forței de muncă. Deficitul de competențe și neconcordanțele dintre acestea, precum și un sistem de educație și formare slab afectează negativ perspectivele pieței muncii, mai arată Comisia Europeană.

  Prețurile sunt de așteptat să crească, mai mult decât înainte. După o ușoară creștere în 2020, rata inflației a atins 4,1% în 2021 și urmează să crească mai sus în 2022, deoarece prețurile ridicate la energie vor afecta alte bunuri și servicii, în conformitate cu tendințele globale. Dinamica estimată a salariilor mai puternică ar putea influența inflația. Guvernul a adoptat măsuri de urgență pentru a reduce facturile la energie prin plafonarea prețurilor și rambursarea furnizorilor pentru diferența față de prețurile reale ale pieței. Deoarece rambursările durează mult, furnizorii mai mici se pot confrunta cu constrângeri de lichiditate, arată raportul.

  Analiza Comisiei Europene:

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI