Connect with us

Actualitate

Alba-neagra cu raportările pandemiei

Published

on

Pentru a nu știu câta oară, în ultimul an, se pune sub semnul întrebării numărul bolnavilor Covid și a felului în care se fac raportarile despre aceștia. De exemplu, focarele din centrele de bătrâni sunt introduse sau scoase din calculul incidenței după bunul plac al Guvernului, al partidelor de la putere. Raportările sunt umflate sau dezumflate după agenda electorală a guvernanților.

Faptul că acum două zile s-a introdus o nouă formulă de calcul, arată, în mod normal, că precedenta, formula folosită până acum, nu era bună. Așadar, ce s-a raportat până acum a fost un mega fake news oficial, pentru că, tot oficial, Guvernul ne anunță că abia de acum încolo urmează raportarea corectă!

Astfel, Guvernul a jucat alb-neagra cu raportările despre îmbolnăviri, mai ales  în toată perioada electorală, de la finalul anului trecut.

1) HG 856/14 octombrie 2020, la Anexa 2, Art. 4, alin. 4 stipulează că nu se iau în calcul focarele din centrele de bătrâni, căminele de copii sau spitalele. Decizia are loc la două săptămâni, când tocmai urmau să se cumuleze noile cazuri din ziua alegerilor locale (5 zile incubarea + 14 zile în care se cumulează noile infecții). „(4) La stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele şi spitalele.”

2) HG 935/5 noiembrie 2020, Art. I, Pct. 2 abrogă prevederea anterioară din HG 856. Focarele sunt reintroduse în calcul. Decizia are loc exact la începerea campaniei electorale, când PNL miza pe intimidarea persoanelor vârstnice privind participarea la alegerile generale.

3) HG 3/12 ianuarie 2021, Anexa 3, Art. 15 alin 4. Se scot din nou focarele și spitalele din calcul incidenței. Se confirmă astfel discursul Presedintelui Iohannis, care „prevăzuse” o scădere a curbei de infecții.

4) Hotărârea CNSU 8/10 februarie 2021 – adică actul normativ care face recomandări decidenților politici pentru prelungirea stării de alertă ce va fi extinsă tot prin HG – elimina recomandarea ca focarele să nu fie incluse în calculul incidenței. Decizia are loc după disputa dintre actualul ministru USR,Vlad Voiculescu și fostul ministru PNL, Nelu Tătaru, privind acuratețea datelor raportate oficial.

Ne mai intrebam cat de eronate sunt datele care ajung la noi? Comunitatea expertilor români este prea mare pentru numarul mic al populatiei Romaniei.

Copyright © 2019 AT Video Creations