Connect with us

Actualitate

A murit actorul Ion Dichiseanu

Published

on

205 Ion Dichiseanu a incetat din viata 2.2, rptv.ro

Actorul Ion Dichiseanu a încetat din viață, la trei luni de la internarea la Spitalul Floreasca din Capitală. Artistul avea 87 de ani.

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în 1959. Cariera sa a depășit şase decenii.

Actorul este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în piese de teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc.

Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981) și pentru personajul Pierre Vaillant din serialul „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan în 1976.

Filmografia lui cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986). La sfârşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”.

Ultima sa apariție în film a fost în pelicula „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizată de Radu Jude, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.

Ion Dichiseanu are și două volume publicate: ,,Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”, editura ARC (1995) și ,,Am fost rivalul regelui”, editura Polirom (2016).

Copyright © 2019 AT Video Creations