Connect with us

Actualitate

16:00 Iohannis, şedinţă cu liderii coaliţiei, pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Published

on

Președintele Klaus Iohannis va avea miercuri, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 16:00, o ședință de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, la care vor participa Ludovic Orban, Florin Cîțu, Dan Barna, Hunor Kelemen și Cristian Ghinea, a transmis Administrația Prezidențială.

În cadrul şedinţei, ar trebui să se finalizeze forma finală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), înainte ca documentul să fie pus în dezbatere publică. Potrivit ministrului Cristian Ghinea, citat de g4media.ro, PNRR se axează cei șase piloni introduși de Parlamentul European:

1. Tranziție verde, șase componente: sistemul național de gestionare a apei; păduri (lupta cu tăierile ilegale de lemn) perdele forestiere și biodiversitate; managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară; transport feroviar și metrou (rămâne alocarea din decembrie: cel puțin 4,5 miliarde pentru căi ferate și metrou); valul renovării (va exista un fond pentru reabilitare energetică și seismică care va fi gestionat cu Ministerul Dezvoltării); energii regenerabile și eficiență energetică.

2. Transformare digitală, trei componente: cloud guvernamental și sisteme digitale interconectate (proiecte de actualizare digitală pentru companii și cetățeni; extinderea semnăturii digitale; operaționalizarea cărții electronice de identitate); digitalizarea educației; 5G.

3. Creștere inteligentă, sustenabilă și incluzivă, opt componente: reforma pensiilor; reforma companiilor de stat; sprijin pentru mediul de afaceri; România educată, învățământ dual; cercetare, dezvoltare, inovare; cercetarea și dezvoltarea infrastructurii de gaz; România creativă; transport rutier și autostrăzi.

4. Coeziune socială și teritorială, cinci componente: fond de reziliență pentru UAT-uri pentru dezvoltarea de proiecte în direcția țintelor din PNRR (digital și verde); fonduri pentru comunități sărace și rurale; infrastructură socială și cămine de bătrâni; România velo (scopul este includerea României în traseele velo europene); România atractivă (operaționalizarea organismelor de management al destinației).

5. Sănătate, reziliență economică, socială și instituțională, opt componente: vor fi două direcții de investiții la Sănătate (de acces la sănătate și infrastructură spitalicească); reziliență în situații de criză și campanie de vaccinare; garanția pentru comunitate, dezvoltarea de centre comunitare; infrastructură școlară și universitară; venitul minim de incluziune; formule de încurajare a formalizării muncii; reforma administrației publice; fonduri de reziliență pentru societatea civilă.

6. Social (copii, tineret), trei componente: Programul național pentru reducerea abandonului școlar; granturi pentru tineret și sport; Programul național pentru creșe.

g4media.ro a centralizat şi alocările asupra cărora partidele aflate la guvernare au căzut, de principiu, de acord:
– infrastructura de transport – 9 miliarde de euro (inclusiv pentru căi ferate și autostrăzi);
– mediu – 4 miliarde de euro (apa, canalizare, managementul deșeurilor, împăduriri);
– educație – 4 miliarde de euro (digitalizare, învățământ dual, cumpărarea a aproximativ 1.800 de autobuze școlare);
– digitalizare – 4 miliarde de euro;
– agricultură – 3 miliarde de euro (irigații și gestionarea apei);
– fond de reziliență pentru primării pentru asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele din localitățile care nu au bani – 4 miliarde de miliarde de euro;
– rețeaua de gaz – 600 de milioane de euro;
– mediul privat – 2,5 miliarde de euro;
– investiții prin Ministerul Energiei – 1,5 miliarde de euro;
– sănătate – 3 miliarde de euro, în special pentru construcția de spitale noi (au fost menționate proiecte precum cele de la Sibiu, Brașov și Focșani).

PNRR este cadrul prin care România va folosi, în următorii 5 ani, cele aproape 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, pentru relansarea economiei post-pandemie. Planul va fi transmis Comisiei Europene la jumătatea lunii aprilie şi va fi analizat după 1 mai. Întreaga procedură de aprobare se va încheia în septembrie.

Copyright © 2019 AT Video Creations